Monday & Kennington
Povežimo se
Monday & Kennington d.o.o.
Dunajska cesta 158
SI-1000 Ljubljana
Kontakt
info@monday-kennington.com
Tel.: +386 31 753 828

Spletne strani, ki uporabljajo Adobe Flash, ne bodo več pravilno delovale!

Upokojitev Flash Playerja bo povzročila težave pri delovanju številnih spletnih strani in aplikacij.

Adobe Flash Player, priljubljeni vtičnik, ki je omogočal bogate animacije in druge spletne učinke, s 1. januarjem uradno končuje svojo pot. Podjetje Adobe je sporočilo, da priljubljenega vtičnika ne bo več posodabljalo, uporabnikom pa svetujejo naj ga odstranijo iz računalnikov. Prav tako se bodo z 12. januarjem ustavili videoposnetki in animacije, ki so predvidene oziroma ustvarjene za predvajanje s Flash Playerjem.

Zadnje posodobitve je bil vtičnik deležen 8. decembra lani. Google in Apple pa sta v svojih brskalnikih Chrome in Safari že z novim letom onemogočila njegovo delovanje.

Adobe je namreč v eno zadnjih različic posodobitve vključil t.i. “stikalo za izklop”, ki bo omogočilo zaustavitev delovanja predvajalnika kljub temu, da ga boste imeli še naloženega na svojem računalniku. Eventualna alternativa bi bila uporaba ene od starejših verzij, ampak ob tem opozarjajo, da bi obstajalo izrazito tveganje zaradi neustreznih varnostnih nastavitev.

 

Kaj lahko povzroči težave?

Težave se bodo lahko pokazale že na enostavnejših spletnih straneh. Lahko gre za prikazovalnike PDF dokumentov, razne kataloge, ki ne bodo več delovali. Lahko gre za animacije ali enostavnejše gife, ki so izdelani s pomočjo Flasha in vdelani v spletno stran. Oziroma za vse datoteke s končnico .swf, ki so naložene oziroma uporabljene na spletni strani. Težave bodo povzročali elementi HTML kode, ki uporabljajo samostojne značke (open tag) embed ali object.

 

 

Številne spletne strani in aplikacije ne bodo več pravilno delovale

Upokojitev Flash Playerja bo povzročila težave pri delovanju številnih spletnih strani in aplikacij. Raziskave kažejo, da je še vedno v uporabi na približno 2,5 odstotka vseh svetovnih spletnih straneh. Med stranmi, ki so starejše od 5 let, je ta delež še nekoliko večji.

Priljubljeni vtičnik, ki je med drugim omogočal predvajanje animacij, videoposnetkov in igranje spletnih iger, je začel delovati leta 1996. Do leta 2015 je bil celo privzeti video predvajalnik na priljubljeni platformi YouTube. Uporabljala sta ga tudi giganta Google in Amazon.

 

Po oceni podjetja Adobe je bil še leta 2009 Flash nameščen na 99 odstotkih namiznih računalnikov povezanih s spletom. Pravzaprav je šlo za priljubljeno orodje mnogih spletnih in digitalnih ustvarjalcev, ki so z njim oblikovali in ustvarjali zanimive in popularne spletne rešitve. Še posebno na področju spletnih video-iger.

Z vzponom pametnih telefonov je bil potisnjen nekoliko na stran, deloma tudi zaradi varnostnih težav. Adobe je predvsem zamudil v koraku z razvojem ob prihodu iPhona. Pri Applu so se takrat odločili, da Flasha ne bodo uporabili. Bil naj bi preokoren za zaslone na dotik, nezanesljiv in varnostno tvegan, predvsem pa tudi potraten pri življenjski dobi baterij.

Zadnji čas za digitalno nadgradnjo!

Namero, da bodo Flash leta 2020 upokojili, so pri Adobe objavili že julija 2017. V tem času so druge tehnologije, denimo HTML5, dovolj dozorele, da lahko zagotovijo ustrezno alternativo. Pretežni del spletnih platform je svoje delovanje že prilagodil in se preusmeril k uporabi teh tehnologij.

Številne spletne strani in aplikacije, ki pri delovanju uporabljajo Adobe Flash, po 12. januarju 2021 ne bodo več pravilno delovale. Torej je zadnji čas za digitalno nagradnjo oziroma prenovo takšnih spletnih strani.

Obrnite se na nas

V kolikor vaša spletna stran za delovanje uporablja Adobe Flash ali pa ugotavljate, da stran več ne deluje pravilno, se obrnite na nas. Poskrbeli bomo, da bo vaša spletna stran spet učinkovita, funkcionalna in zanesljiva!

Na voljo smo vam na info@monday-kennington.com ali po telefonu na 031 009 458.

Ta stran uporablja piškotke.